wtorek, 2 września 2014

placek z cukinii prawie jak pizza


Pizza to moje marzenie od 2 miesięcy - ale niestety mąka pszenna zakazana:( Postanowiłam więc zrobić zdrowszą, warzywną wersję: placek na spodzie cukiniowym, który chociaż na chwilę zaspokoił moją zachciankę. Idealny na kolację i dość szybki w przygotowaniu.
Dodatki mogą być dowolne - ważne żeby nie było ich za dużo bo zamiast ciasta powstanie nam pływająca masa. 

Składniki: 
1 średnia cukinia
3/4 szklanki otrębów owsianych (możesz je kupić np. tutaj)
sól, pieprz, zioła prowansalskie 
1/3 szklanki zmielonych ziaren słonecznika
łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania: 
Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach, solimy i odstawiamy na kilka minut. Odlewamy sok, dodajemy otręby, jajko, przyprawy i słonecznik i dokładnie mieszamy. Papier do pieczenia smarujemy oliwą, wykładamy na niego masę tak aby powstał cienki placek. Pieczemy ok. 25 - 30 minut w 200C z termoobiegiem. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Dieta Śródziemnomorska Włoskie smaki

6 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł. Fajnie, że potrafisz sobie poradzić z zakazanymi potrawami i sprostać swoim zachciankom:) Dziękuję za dodanie przepisu do akcji włoskiej. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) oby jak najwięcej przepisów pysznych w włoskiej akcji bo już nie mogę się doczekać kiedy będę mogła wypróbować.

      Usuń
  2. Super przepis. Koniecznie musze sprobowac. Dziekuje serdecznie i pozdrawiam Beata

    OdpowiedzUsuń
  3. A próbowałaś pizzy na spodzie z bakłażana? Polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. nie... a bakłażana lubię jeszcze bardziej niż cukinię:) podrzucisz przepis?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...